Принципи роздільного харчування

33

Здоров’я – це найголовніше, що є у людини. І одним з основних способів його підтримання є правильне харчування. Адже те, що людина вживає в їжу, відбивається не тільки на його самопочутті, а також на зовнішньому вигляді і настрої. На даний момент існує безліч варіантів скласти раціон правильного харчування. Але особливу увагу хотілося б звернути на запропоновану американським фахівцем нетрадиційної медицини Р. Шелтоном теорію роздільного харчування. Він прожив довге життя (90 років) і на власному прикладі неодноразово доводив, що принципи роздільного харчування, зібрані в його теорію діють.

Принципом, на якому базується теорія роздільного харчування Р. Шелтона, є правильне поєднання продуктів, вживаних за один раз. Адже їх хімічний склад різний, а, отже, і вимоги до переробки в травній системі також різні.

Основними правилами даної теорії є наступні два:

1. Сама корисна і здорова їжа, продукти знижують холестерин – це проста, натуральна і необроблена. Саме така їжа містить весь набір поживних речовин, необхідних людині для підтримання життєдіяльності.

2. Для досягнення ефективного травлення, страви повинні бути максимально простими, тобто складатися з невеликого числа компонентів.

Чому з’явилися ці правила? Кожному відомо ще зі шкільної лави, що головними поживними речовинами для організму є білки, жири і вуглеводи (БЖУ). Саме вони дають енергію, забезпечують необхідні будівельні матеріали кожній клітині тіла, підтримують баланс внутрішнього середовища і т. д. Щоб БЖУ почали виконувати свою роботу, вони повинні потрапити в травну систему і розщепиться на окремі складові. Але справа в тому, що БЖУ розпадаються в різних відділах травного тракту та при різних умовах (білки – в соляній кислоті шлунка, жири – в шлунку і кишечнику, вуглеводи – в лужному середовищі ротової порожнини і кишечника). Тому спільний прийом продуктів, що містять надмірну кількість БЖУ, може привести до проблем з травленням (зокрема, до бродіння). А роздільне харчування забезпечує не змішане потрапляння в організм даних поживних речовин, що поліпшує процес їх розпаду.

Деякі правила і принципи роздільного харчування.

• Білки-білки: не можна вживати в їжу відразу кілька продуктів, що містять концентровані білки (сир і горіхи, м’ясо і яйця, і ін). Кожен продукт відрізняється за своїм складом від іншого, містить додаткові компоненти, які вимагають різного часу засвоєння. Якщо їх вживати в один прийом, то засвоюватися такі продукти будуть погано.
• Жири-білки: жири пригнічують травну функцію, гальмуючи виділення соків шлунку, тому такий продукт, як рослинна олія не рекомендується вживати спільно з яйцями, м’ясом, горіхами тощо
• Кислоти-білки: не варто вживати одночасно продукти, що містять фруктові кислоти і білки (помідори з сиром або яйцями), оскільки надлишок кислоти в шлунку може призвести до затримки розщеплення продуктів харчування, а, отже, забезпечити їх гниття.
• Кислоти-вуглеводи: кислоти руйнують фермент, необхідний для розщеплення вуглеводів, тому не варто харчуватися хлібом, картоплею, яблуками, сливами одночасно.
• Вуглеводи-вуглеводи: основним видом вуглеводу, що вживається людиною, є крохмаль. Для забезпечення кращого травлення слід в один прийом вживати один вид крохмалю (наприклад, чи картоплю, чи солодкий пиріг). Якщо не дотримуватися цього правила, можна домогтися дискомфорту в кишечнику внаслідок бродіння продуктів.
• Цукру-вуглеводи: спільне вживання цукру з іншими вуглеводами також викликає бродіння (тобто не можна їсти хліб з джемом або пиріжки з повидлом).
• Диня і кавун: ці продукти є прекрасними «очисниками організму, якщо їх вживати окремо (наприклад, у полуденок без додаткових страв).
• Молоко: перетравлення поживних компонентів молока починається в шлунку, але основне засвоєння відбувається в дванадцятипалій кишці (наступним за шлунком відділом травної системи). Тому якщо їжу запивати склянкою чистого молока, це може призвести до затримки травлення і дискомфорту.

Правильне харчування білки і вуглеводи, ставитися до здорової їжі – це в свою чергу запорука краси і довголіття. При сучасному темпі життя дуже складно виконувати всі приписи лікарів-дієтологів. Але роздільне харчування – це справжній порятунок для зайнятої людини, що дорожить своїм здоров’ям.