Продукти знижують холестерин

35

Щодня з екранів телевізорів можна почути про проблеми зі здоров’ям, пов’язаних з підвищеним вмістом холестерину. Дійсно, його високий рівень може з часом призвести до неприємних наслідків. Протистояти негативному впливу холестерину на організм можна за допомогою правильно підібраного меню.

Холестерин – це органічна сполука (жирний спирт), близько 80% якого виробляється організмом, а що залишилися 20% надходять разом з їжею. Одна частина є «хорошим» холестерином, який позитивно впливає на стан судин, а інша – «поганим». Саме підвищений вміст в крові «поганого» холестерину стає основною причиною розвитку захворювання, що вражає артерії – атеросклерозу. І якщо нічого не робити, надалі це може привести до закупорки судин і порушення кровообігу.

Щоб нормалізувати значення рівня холестерину в крові, фахівці радять відмовитися від спиртних напоїв і куріння, збільшити фізичні навантаження, а також змінити свій раціон харчування. Детальніше хотілося б зупинитися на останньому. Виявляється, існують продукти знижують холестерин. Достатньо всього лише дотримуватися певного меню, і атеросклеротичні бляшки судинах загрожувати не будуть.

Правильне меню

Для бажаючих позбутися загрози закупорки судин, слід знати, які продукти знижують холестерин, а значить, вони повинні бути обов’язково включені в раціон з урахуванням всіх рекомендацій:

• М’ясо і птиця. Найкраще вживати яловичину, пісну свинину, телятину, курку і індичку без шкіри.
• Риба повинна містити кислоти Омега-3 (наприклад, осетер, лосось, омуль, сиг і ін). Вживання 3-х порцій риби в тиждень дасть позитивний результат.
• При щоденному вживанні 3-х ст. ложок рослинних олій (соняшникової, оливкової, соєвої та кукурудзяного) холестерин для судин, буде безпечний.
• Вершкове масло і маргарин використовувати в невеликих кількостях.
• Молочні продукти повинні бути знежирені (молоко, сир, сир, йогурт).
• Фрукти – дві порції в день; вживання яблук і цитрусових обов’язково (лимони, мандарини та інші).
• Сухофрукти – родзинки, чорнослив, курага.
• Ягоди. Особливу увагу слід звернути на вживання журавлини. Її сік дозволяє не тільки нормалізувати вміст холестерину і цукру в крові, але також зробити мінімальним ризик виникнення різних проблем з серцем. Крім того, високий вміст вітаміну с робить цей продукт унікальним в боротьбі з інфекційними захворюваннями (наприклад, грип).
• Овочі бажано вживати кілька разів на тиждень без соусів. Не завадить додати в овочеві салати авокадо або артишок, оскільки вони виводять «поганий» холестерин.
• Рослинні приправи, такі як перець, кріп, базилік, петрушка та ін, можна вживати практично в необмежених кількостях.
• Горіхи, а також цільнозернові і бобові культури. Щоб перешкоджати утворенню бляшок, досить з’їдати на сніданок порцію вівсяної каші. А вживання вареної квасолі вже через пару тижнів дозволить нормалізувати кількість холестерину.
• Напої – будь-яка мінеральна вода, соки та чаї.
• Настої жовчогінних трав (пижмо, розторопша тощо) необхідні для відновлення нормальної роботи жовчного міхура і печінки.

Продукти бджільництва

Крім широко поширених продуктів, які вживає практично кожна людина, продукти знижують холестерин міститися в продуктах бджільництва. Незважаючи на те, що вони є менш популярними, в них міститься достатня кількість необхідних речовин, щоб нормалізувати ліпідний обмін і вивести судинні бляшки. Нижче наведені приклади з приготування різних настоянок та відварів.

• Прополіс (клейка речовина, яким бджоли змащують стільники і отвори у вулику). Настоянку (10%-ву) пити перед їжею по 15-20 крапель.
• Перга («законсервована» в стільниках квітковий пилок). За 30-40 хвилин до прийому їжі розсмоктувати 2 г; можна розтерти з медом і з’їдати по 1 ч. ложці вранці до сніданку і ввечері перед сном.
• Підмор (загиблі бджоли). З нього готується настоянка або відвар. Для настоянки знадобиться ємність, заповнена підмором до половини. В неї потрібно додати медичний спирт (3/4 об’єму) і настоювати два тижні без доступу світла. Проціджену настоянку пити по чайній ложечці перед їжею. Відвар з підмору готується таким чином: 1 ст. ложку залити 0.5 л. гарячої води, дочекатися кипіння і потім варити 2 години на повільному вогні. Настояти при температурі 20°, процідити і протягом 30 днів вживати по 1 ст. ложці до сніданку та вечері.

Загальні поради

1. В магазині купувати продукти без холестерину (склад повинен бути вказаний на етикетці).
2. Не використовувати жир під час приготування їжі. Бажано віддати перевагу продуктам, приготованим на пару або грилі, а також вареним і запеченим без використання масла.
3. Намагатися комбінувати бобові культури з зерновими, а м’ясні продукти з овочами. Це потрібно для кращого засвоєння необхідних речовин.
4. Кожен день готувати різноманітне меню, щоб забезпечити організм всіма необхідними елементами.

Холестерин – це все-таки потрібне організму речовина. Якщо його кількість не перевищує норму, він сприяє нормальному обміну речовин. Щоб холестерин не став «ворогом», обов’язково потрібно дотримувати правильний раціон харчування. Це допоможе не тільки захистити судини від атеросклерозу, але і добре позначиться на стані організму в цілому.