Властивості зеленого чаю

157

В даний час чайні церемонії стають все більш популярними. У зв’язку з цим збільшується кількість інформації про різні сорти чаю, їх властивості та правильному заварюванні. Одним з найбільш затребуваних видів чаю є зелений. У ньому міститься велика кількість потрібних організму речовин, які здатні впоратися з різними захворюваннями. Щоб розібратися з «плюсами» і «мінусами» зеленого чаю, потрібно краще дізнатися про його склад і правила вживання.

Склад

• кофеїн (речовина, що стимулює роботу серцево-судинної та центральної нервової систем)
• таніни (хімічні сполуки, що додають чаю характерний терпкий смак; утворюючи з’єднання з кофеїном, пом’якшують його вплив)
• ефірні масла (речовини, що додають аромат і підвищують якість чаю)
• мінеральні речовини, амінокислоти, білки, (необхідні з’єднання для проведення хімічних реакцій в організмі)
• вітаміни (незамінні для організму речовини; в зеленому чаї зустрічається вітамін А, вітаміни групи В, К, РР, C)

Корисні властивості зеленого чаю

Біологічний стимулятор

Міститься в зеленому чаї кофеїн збуджуючи діє на організм. Чай можна вживати при головних болях, в якості антидепресанту, для відновлення роботи нервової системи, підвищення стресостійкості, а також для поліпшення настрою і відновлення життєвих сил. Для цих цілей заварювати зелений чай потрібно недовго, щоб вийшов легкий напій.

Помічник для серцево-судинної системи

Якщо зелений чай пити регулярно, він допомагає зміцнити стінки кровоносних судин, підвищити їх еластичність, знизити ймовірність внутрішніх крововиливів. Крім того, чай надає користь при перших проявах гіпертонічної хвороби (допомагає знижувати артеріальний тиск), зменшує кількість холестеринових бляшок в крові, збільшує кількість кров’яних тілець, зменшує ризик інфаркту міокарда. При цьому бажано перейти на продукти знижують холестерин, в цьому випадку лікувальний ефект для серцево-судинної системи буде більш виражений.
У цьому випадку чай виступає в якості лікарського засобу, яке потрібно правильно вживати:
• спочатку промити чай кип’яченою водою, щоб зменшити кількість кофеїну
• залити окропом (3г чаю на 100г води), настояти 10 хв.
• вживати по 200-250мл після їжі 3 рази в день

Один для травлення

Зелений чай виводить з організму токсини при харчових отруєннях, стимулює перистальтику кишечника (скорочення стінок), нормалізує мікрофлору, допомагає при вірусних захворюваннях (наприклад, при дизентерії), і т. д.
Для вирішення різних проблем з травленням протягом 3 днів потрібно заварювати міцний зелений чай і вживати його під час їжі. При отруєннях лікарськими препаратами, а також алкоголем і нікотином – чай з цукром і молоком. Для лікування гастриту зелений чай потрібно пити кілька разів на день по 2 ст. л.

Доктор для зору

Для тих, чия робота пов’язана з комп’ютером або екраном телевізора, зелений чай у раціоні просто необхідний. Він нейтралізує негативний вплив випромінювання на очі і організм в цілому. При кон’юнктивітах – запальних процесах століття – рекомендується зовнішнє використання міцного настою чаю.

Інша користь

Корисно поєднувати загартовування організму і питво зеленого чаю після процедур — таким чином ви компенсуєте втрати тепла і допоможете організму перейти на саморегуляцію.
Зелений чай – це хороший помічник у лікуванні інфекційних і хронічних захворювань дихальних шляхів. Його настій допоможе при риніті (промивання), ангіні, фарингіті, ларингіті, при запаленнях ротової порожнини (полоскання).
Зелений чай володіє профілактичною властивістю для попередження онкологічних захворювань, оскільки сприяє виведенню з організму канцерогенів.

Перераховувати корисні властивості зеленого чаю можна нескінченно довго. Крім сказаного вище, він стимулює роботу видільної системи, знижуючи ризик виникнення каменів у нирках; покращує пам’ять і увагу, рекомендується при простудних захворюваннях, сприяє зниженню ваги, використовується в якості косметологічного засоби для омолодження, і т. д. Крім того, вченими було доведено, що щоденне вживання зеленого чаю знижує тягу до алкоголю.

Правила приготування

Щоб речовини зеленого чаю приносили користь, його необхідно правильно заварювати (зазвичай на упакуванні є інструкція). Нижче наведені докладні рекомендації щодо приготування чаю, які потрібно дотримуватися:

1. Для заварювання потрібно використовувати тільки чисту воду. Це може бути відфільтрована водопровідна або покупна вода у пляшках
2. Воду прокип’ятити один раз, залити невелику кількість в заварювальний чайник і збовтати для рівномірного розподілу тепла
3. Набрати потрібну кількість чаю – зазвичай 1 ч. л. на 150мл води – і засипати в заварювальний чайник (температура води в ньому повинна становити близько 80°)
4. Накрити чайник кришкою і дати чаю настоятися. Час заварювання залежить від сорту, але в середньому становить близько 4 хв.
5. Розливати чай по чашках потрібно невеликими порціями, щоб дотримати вірну концентрацію чаю і отримати ідеальний смак

Протипоказання

Зелений чай, як і будь-який харчовий продукт, що володіє своїми протипоказаннями. Його не рекомендується вживати при загостренні різних захворювань, а також при високій температурі. Відмовитися від цього напою слід людям з гіпотонією (зниженим артеріальним тиском), виразкою шлунка, страждають тахікардією (прискореним серцебиттям), безсонням і підвищеною збудливістю.

Зелений чай – це джерело корисних речовин. Якщо враховувати всі рекомендації заварювання, зберігання і вживання зеленого чаю, він буде благотворно впливати на організм.