З чого виготовляють одноразовий посуд? Його переваги, недоліки

вася пупкин
123 Main Street New York, NY 10001

Одноразовий посуд користується широким попитом у закладах громадського харчування, ресторанному бізнесі, а також в повсякденному житті. Хоча найбільш популярним матеріалом для його виготовлення вважають пластик, проте використовують й інші речовини. Тому одноразовий посуд можна замовити та використовувати без шкідливого впливу на екологію.

Види матеріалів

Одноразовий посуд виготовляють з:

  • пластику (іноді до нього додають добавки);
  • паперу;
  • картону;
  • матеріалів біологічного походження.

Саме пластик є основним матеріалом одноразових виробів як побутового, так і професійного застосування. Особливо популярні такі термопласти, як поліетилен низького тиску, поліпропілен та полістирол. Компромісним варіантом між натуральною сировиною та синтетичними полімерами вважається пластик з домішками. За рахунок внесення спеціальних добавок до структури поліетилену або поліпропілену вдається скоротити час розпаду в природі з 200–400 років до кількох місяців.

З паперу та картону найчастіше виготовляють плоскі підставки (які за необхідності можуть бути альтернативою тарілці) і навіть чашки й склянки. Целюлоза безпечна для екології, має хороші показники міцності, проте менш стійка до вологи, ніж пластик, та коштує дорожче. Тому посуд з картону та паперу застосовується у сфері громадського харчування та для видачі різних продуктів із собою, або для сервірування столів на виїзних заходах.

До матеріалів біологічного походження зараховують кукурудзяний крохмаль, цукрову тростину та інші види сировини. Вони фактично виконують ті ж функції, що й термопласти, але при цьому за рахунок біологічного походження набагато легше переробляються та не несуть загрози для екології. Не поступаючись пластику за експлуатаційними властивостями, вироби коштують дещо дорожче.

Особливості пластикового посуду

Вироби, що виготовляються з пластику, мають такі переваги:

  • висока міцність;
  • зручна форма та оптимальні властивості поверхні;
  • легка вага та компактний розмір;
  • бюджетна ціна.

Особливо міцним вважається поліетилен низького тиску, який відрізняється еластичністю та пружністю. Полімер дозволяє надати поверхні посуду будь-якої бажаної форми: гладкої (аж до глянцевої) або, навпаки, рифленої, для зниження ковзання. Навіть велика партія одноразових тарілок або столових приладів з пластику може вміститися в багажнику легкового авто, або переноситися однією людиною. Саме термопласти – найдешевший матеріал, з якого можна виготовляти столову продукцію.

Проте головний недолік пластику – загроза для екології. Так як тривалість розпаду полімерів, що застосовуються для даних виробів, вимірюється сотнями років (наприклад, той же поліетилен розкладається більше 400 років), відходи накопичуються та засмічують довкілля. Щорічно обсяг випуску одноразового посуду збільшується, тому користувачі все більше віддають перевагу матеріалам біологічного походження.

Переваги паперового одноразового посуду

Посуд із картону та паперу легко утилізується. Він не завдає шкоди природі. Паперовий посуд використовують як для холодних напоїв та страв, так і для гарячих. Його навіть можна поставити в мікрохвильову піч для розігріву їжі. Двошарові стаканчики з кришкою дозволять зберегти чай або каву комфортної температури навіть на вулиці, одночасно захистивши руки від контакту з гарячою поверхнею. Проте недоліком картонних й паперових виробів є швидке псування та низька міцність. Тому рішення, який саме товар обрати, залишається за вами. Все залежить від пріоритетів та бажаних характеристик.